2 ene 2017

PERIODISME SATÍRIC A SANT MIQUEL DELS REIS

Els alumnes de 4t ESO C i una bona representació de 4t ESO A i B visiten la Biblioteca Valenciana. Joana Montero i Marina Bartual acompanyen aquesta colla de futurs periodistes.

Abans d’acomiadar-nos per a les vacances nadalenques hem volgut fer una escapada a la Biblioteca Valenciana de Sant Miquel dels Reis on ens hem endinsat en el món satíric valencià. A través l’exposició de premsa satírica hem viatjat als orígens medievals de l’Escola Satírica Valenciana per descobrir el germen de la idiosincràsia burlesca dels  valencians. A continuació hem retornat al s. XIX per amb conèixer les nombroses publicacions: El Mole, La Traca, La donsayna...  entre imatges transgressores, textos polèmics i alguns secrets que ens anava relatant el nostre guia, hem arribat a conèixer “El Nano”, una reproducció en cartró pedra de l’escultura que hi havia al carrer En Bou. Conten que les xiques anaven a veure’l i entre riures li tocaven el cul perquè es deia que així aconseguirien un nuvi. Avui qui més i qui menys ha volgut seguir la tradició.

La cirereta de l’activitat ha estat el taller de premsa on hem exercit d’autèntics periodistes per fer burla de l’actualitat que ens envolta. Mariano Rajoy, Donald Trump o Albert Rivera han estat diana de la nostra sàtira. Altres protagonistes han estat el youtuber Cara anchoa, el València Club de futbol o els excessos de les festes de Nadal. Imatges irreverents i caricatures molt artístiques il·lustraven unes notícies plenes de faltes d’ortografia i espardenyades, en imitació del més pur estil del valencià “tal i com es parla en lo dia” de la Renaixença.

En conjunt, ha estat una jornada ben entretinguda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario